Een ogenblik geduld a.u.b.

Data Dinsdag: Heel Holland feest

04-02-2020
author: Edward Diemel
Met carnaval voor de deur, gaan we deze 5e Data Dinsdag in op de forse toename van het aantal (web)winkels in feestkleding en feestartikelen. Cijfers uit het KVK Handelsregister laten een groei zien van 50%. In 2015 waren er nog geen 500 feestwinkels, nu staat de teller op 777. Die winkels bevinden zich niet alleen in Brabant en Limburg.
  1. Winkels in feestartikelen groeien door het hele land
  2. Forse groei aantal lifestylecoaches in Randstad
  3. Fysieke speelgoedwinkel verliest van webshop
  4. Aantal barbershops groeit explosief
  5. Nederland telt steeds meer dj's

Data Dinsdag 4 februari 2020

Winkels in feestartikelen groeien door het hele land

Waar vroeger, met name in het zuiden, carnaval ‘het verkleedfeest van het jaar’ was. Gaat heel het land tegenwoordig naar een verkleedwinkel voor feestoutfits, zoals een dirndl, lederhose, halloweenkostuum, oranjeoutfit of glitterpak. In tegenstelling tot veel online trends, groeit het aantal fysieke winkels in verkleedartikelen sterker dan onlineshops.

Aantal webshops versus alle ondernemingen in feestartikelen 2015-2020

Aantal (web)winkels in feestartikelen in Nederland sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Het KVK Handelsregister laat zien dat het aantal winkels en webshops waar je feestartikelen en verkleedkleding koopt de afgelopen jaren in het hele land sterk gegroeid is. Van bijna 500 in 2015 naar 777 in 2020. Hierbij valt op dat het aantal fysieke winkels (60%) veel groter is dan het aantal webwinkels (30%).

Aantal ondernemingen in feestartikelen 2015-2020

Aantal (web)winkels in feestartikelen per provincie sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Een weetje voor de carnavalsvierders onder ons

Nederland telt steeds meer carnavalsverenigingen (gezelligheidsverenigingen). Van de 3102 carnavalsverenigingen in 2014, is dit aantal behoorlijk gegroeid naar 3896 in 2020.
Het merendeel van deze verenigingen zit in Limburg (1148) en Noord-Brabant (1773). Ook in Gelderland (414) en Overijssel (272) zijn de carnavalsverenigingen goed vertegenwoordigd. In Groningen (15) en Friesland (16) wordt het minst carnaval gevierd in verenigingsverband.

Zelf een (feest)winkel beginnen?

Data Dinsdag 7 januari 2020

Forse groei aantal lifestylecoaches in Randstad

Elk jaar starten we het nieuwe jaar massaal met goede voornemens, zoals gezond(er) gaan leven en afvallen. De fitnessbranche speelt hier goed op in en belooft jou te helpen deze goede voornemens waar te maken. De lifestylecoach neemt je aan de hand gezond te leven. De uitdaging voor deze bedrijven is klanten vast te houden, zodat zij niet na een paar maanden weer afvallen. Of toch wel….afvallen?

Aantal lifestylecoaches in Nederland sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Het KVK Handelsregister laat zien dat het aantal lifestylecoaches de afgelopen 5 jaar is verviervoudigd van bijna 400 naar ruim 1600. Het aantal fitnessbedrijven is in 5 jaar tijd ook gegroeid, van ruim 1800 naar zo’n 2100. Opmerkelijk is dat de meeste groei zich voordoet in de Randstad en slechts een geringe groei te zien is in Zeeland en de noordelijke provincies.

Volgens Ronald Wouters, directeur van NL Actief, de branchevereniging voor erkende fitnesscentra, is deze groei met name te danken aan de bevolkingsdichtheid in de Randstad. “Door de grote concentratie van consumenten op een relatief klein aantal vierkante meters, lukt het hier beter om een speciaal idee in de markt te zetten.”

Zie jij ook toekomst in een gezonde start?

Aantal fitnesscentra in Nederland sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Data Dinsdag 3 december 2019

Fysieke speelgoedwinkel verliest van webshop

In december, de cadeaumaand bij uitstek, verrassen we elkaar met cadeaus. Speelgoed bijvoorbeeld. In groten getale gaat het over de toonbank. Of ja, toonbank… Vanaf 2017 is te zien dat we steeds minder in een winkel shoppen, maar online.

Aantal fysieke en online speelgoedshops 2015-2019

Aantal fysieke vs online speelgoedwinkels in Nederland sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Tellingen uit het KVK Handelsregister laten zien dat het aantal fysieke speelgoedwinkels in Nederland de afgelopen 5 jaar is gedaald van 1214 (2015) naar 832 (2019). Het aantal online speelgoedwinkels daarentegen is meer dan verdubbeld van 670 naar 1398.

Met speels gemak je eigen webwinkel starten?

Aantal fysieke en online speelgoedshops per provincie 2015-2019

Aantal fysieke vs online speelgoedwinkels per provincie sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Data Dinsdag 5 november 2019

Aantal barbershops groeit explosief

In Movember staan we stil bij de de gezondheid van de man. ‘Mo’ staat daarbij voor moustache. En dat maakt dat we in Movember volop aandacht hebben voor de mannelijke gezichtsbeharing. En waar ga je dan naartoe? Naar de barber, die als een ware kunstenaar je snor en baard onder handen neemt.

Hoofd- en nevenvestigingen met 'barber' en/of 'barbier' in bedrijfsnaam

Groei aantal barbershops in Nederland sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

De barbier is bezig aan een forse opmars. En hoe. Tellingen uit het Handelsregister laten zien dat het aantal barbershops de afgelopen 5 jaar explosief is gestegen van 216 naar 1022. Ben jij er geknipt voor om als barber aan de slag te gaan?

Hoofd- en nevenvestigingen met 'barber' en/of 'barbier' in bedrijfsnaam

Groei aantal barbershops per provincie sinds 2015

(Bron: KVK Handelsregister)

Data Dinsdag 15 oktober 2019

Nederland telt steeds meer dj's

We trappen Data Dinsdag af met swingende feiten. Het Amsterdam Dance Event is jaarlijks dé wereldwijde ontmoetingsplaats voor de elektronische muziek. Mondiaal zijn Nederlandse dj’s toonaangevend en dienen als inspiratiebron voor nieuw talent.

Aantal dj’s in Nederland 2014 - 2019

Groei aantal dj’s in Nederland sinds 2014

(Bron: KVK Handelsregister)

Een recente telling uit het handelsregister laat zien dat het aantal dj’s de afgelopen 5 jaar is gestegen van 2.859 naar 4.341. Voorlopig genoeg potentie om de komende jaren feesttenten op de kop te zetten. Welke actuele informatie heb jij nodig om binnenkort een feestje te vieren of zelf van start te gaan?

Aantal ondernemers in de elektronische muzieksector per provincie 2014 - 2019

Groei aantal dj’s per provincie sinds 2014

(Bron: KVK Handelsregister)

Op zoek naar meer analyses op basis van data uit het Handelsregister? Lees dan ook eens de bedrijvendynamiek.